Indicatii pentru pregatirea modelului in vederea virtualizarii 3D si a proiectarii asistate de calculator (CAD)
Componente necesare
Pentru a permite proiectarea asistata de calculator sunt necesare urmatoarele componente:
1. Model din gips - vezi conditiile de la aliniatul urmator
2. Muscatura - daca muscatura luata in cabinet nu este clara (nu respecta planul de ocluzie; lipsesc parti din ea in zone critice pentru determinarea ocluziei; etc) va rugam sa generati o amprenta de muscatura folosind modelele (maxilar si mandibular) montate in articulator, de asemenea nu taiati muscatura.
3. Antagonist - acesta trebuie sa aiba soclul intreg (nu doar arcada), sa nu fie lacuit si sa fie curatat de plus-uri.
Variante pregatire model gips pentru virtualizare
Pentru a permite virtualizarea corecta a modelului din gips, acesta trebuie sa respecte urmatoarele:
1. modelul trebuie sa aiba soculu din gips si pinuri cu ac, soclu din gips si fixare tip pindex sau soclu tip giroform , de asemenea foarte important ca bonturile si vecini neaparat sa fie mobili (dar sa nu permita rotirea acestora in soclu). Nu pregatiti modelul in conformator, nu poate fi virtualizat optim. Mai jos aveti un exemplu de model pregatit pentru virtualizare folosind soclu din gips, pinuri cu ac si retentii mecanice.
2. modelele nu trebuie sa fie articulate (daca au fost articulate, modelele sa fie cu magnet astfel incat sa se poata separa modelul de placa de articulat)
3. modelul trebuie sa fie curatat de plusuri
4. bonturile trebuie sa fie taiate
5. linia coletului trebuie sa fie evidentiata dar nu trebuie sa fie lasata ca o muchie ascutita (sa nu se marcheze pe bont linia coletului folosind creion, marker etc.)
6. bonturile nu trebuie sa fie date cu spacer
7. bonturile nu trebuie sa fie lacuite (chiar daca trimiteti un wax-up cu designul dorit, nu da-ti cu spacer/lac sau altceva pe bonturi)
8. vecinii trebuie sa fie mobili
9. bonturile trebuie sa fie derententivizate (in special in cazul in care zonele retentive nu permit inchiderea intre coroana si bont de la linia marginala aprox 1mm - min 0.2 mm catre ocluzal)
10. in cazul puntiilor va rugam sa verificati axa de insertie comuna bonturilor ce urmeaza sa fie cuprinse in punte si in cazul in care sunt zone retentive sa paralelizati bonturile astfel in cat sa fie o singura axa de insertie
Exemplu model pregatit pentru virtualizare 3D (pinuri cu ac si retentii mecanice) |