Biocompatibilitatea aliajului metalic CrCo laser sinterizat

    Proiectarea asistata de calculator a lucrarilor protetice asigura automatizarea a mai multor etape de fabricare (precum eliminarea undercuts-urilor, identificarea si stabilirea axelor de insertie optime, etc) si permite proiectarea lucrarilor protetice (restaurari dentare) in perfecta concordanta cu situatia reala (in conditiile amprentari/virtualizarii corecte).
    Avantajele folosirii metodelor de productie aditive pot fi sintetizate astfel: reducerea timpului de fabricare, repetabilitatea si trasabilitatea productiei dar si eliminarea variatiilor datorate procesului de fabricare.
    Procesul de laser sinterizare (selective laser melting) este o metoda aditiva de productie (fara a folosi lianti aditionali, folosindu-se pudra de aliaj de crom cobalt) in care componentele dorite sunt construite pe baza de date 3D.
    Prin procesul de laser sinterizare (selective laser melting - topire selectiva cu laser), suportul metalic pentru lucrarile protetice este construit strat cu strat, in forma tridimensionala.

    Suportul metalic (din CrCo) obtinut prin topirea selectica cu laser („laser sinterizare”) este caracterizat prin densitate de 99.9%, fara porozitati, duritate ridicata, fara deformari, rezistenta la deformari mecanice, biocompatibitate ridicata precum si trasabilitatea si conformitatea cu modelul CAD.(referinta 1)

Biocompatibilitatea suporturilor din Cr Co obtinut prin laser sinterizare (topire selectiva cu laser)

Citotoxicitate
    In urma studiilor efectuate prin testare a esantioanelor cu culturi celulare de fibrolaste L929 (metode: MTT (3 - (4,5-dimetiltiazol-2-il) -2,5-difeniltetrazoliu; ADT test de agar; DET test de excludere a culorii) s-a constatat o rata de viabilitate de 99% in 24 de ore. Concluzia studiului ca structurile de CrCo obtinut prin laser sinterizare (topire selectiva cu laser) sunt cotate non-citotoxice, respectand standardele ISO in vigoare (referinta 2)

Coroziune
    Testele de coroziune au fost efectuate conform standardului EN ISO 10271:2011 (Dentistry - Corrosion test methods for metallic materials) - imersie in saliva artificiala si acid lactic urmata de anliza prin spectrometrie cu absortie atomica si ISO 22674:2006 (Dentistry. Metallic materials for fixed and removable restorations and appliances) - eliberarea de ioni furnizand informatii despre comportarea „in vitro” si venind in completarea studiilor de citotoxicitate (Jevremović et al., 2011). (referinta 3)
    In urma testelor efectuate s-a constatat un nivel acceptat si sigur de ioni eliberati pentru Cr, Co, si Mo in concordanta cu limitele stabilite in ISO. De asemenea s-a constatat ca aliajele obtinute prin metode aditive se comporta mai bine decat cele turnate. (referinta 3)


Aliajul pe care il folosim in fabricare structurilor lucrarilor protetice are in componenta 59.0% Co; 25.0% Cr; 9.5% W; 3.5% Mo; max 1% Si, max 1.5% C,Fe,Mn,N (fara Ni - nichel si fara Be – beriliu) si este certificat din punct de vedere al biocompatibilitatii (precum este specificat mai sus, este superior structurilor turnate din aliaje metalice).

    Este in conformitate cu cerintele si contitiile impuse prin standardele:

DIN EN ISO 14971:2009 Medical devices. Application of risk management to medical devices
DIN EN ISO 22674:2007 Dentistry - Metallic materials for fixed and removable restorations and appliances
DIN EN ISO 980:2008 Symbols for use in the labelling of medical devices
DIN EN ISO 1641:2009 Dentistry. Medical devices for dentistry. Materials
DIN EN ISO 9693:2000 Metal-ceramic dental restorative systems